Szépségápolás

Arcformázás arcformák szerint

Sziasztok!

Ma az arcformázásról lesz szó. 🙂

Nagyon sok helyen ( blogokon, youtubeon, instagramon ) látok olyan videókat és képeket, amin a kontúrozást mutatják be. Ezzel csak az a gond, hogy annak a személynek, aki bemutatja, hogy ő hogyan formázza az arcát nem biztos, hogy ugyanolyan arcformája van mint neked. Szóval most sorra vesszük a legtipikusabb arcformákat, azok jellemzőit, -hogy te is könnyen felismerd a tiédet- és azt, hogy az adott arcformán hova tesszük a kontúr színt, a pirosítót és hol világosítsuk az arcot. Nem fogom kiemelni, de a szem alatti részt mindenkinek világosítania kell legalább a szemgödörig. Ha külön kiemelem, akkor mehet lejjebb is.

Ovális arcforma

Azért ezzel kezdem a sort, mert ezt az arcformát vesszük alapul. Úgymond ez a „tökéletes” arcforma. ( Azért tettem idézőjelbe, mert nincs tökéletes arcforma, mert nincs senkinek szimmetrikus arca. )

Ovális arcforma jellemzői:

 • ha 3 részre osztod az arcod ( 1.hajtőtől az orrnyergedig/optimális esetben itt kezdődik a szemöldököd, 2. orrnyeregtől orrhegyig, 3. orr aljától az állcsúcsig) akkor mindhárom rész egyenlő távolságú. Ezt simán a mutató és a hüvelyk ujjaddal megmérheted. 
 • a legszélesebb rész az arccsont
 • nincsenek benne markáns, erős élek
 • hajvonal kerek

Pirosítás: Alapeset, az arccsont közepére vízszintes vonalban maradva, azért így hogy ne nyújtsuk tovább az arcod. (mosolyogj és előjönnek az almácskák )

Kontúrozás: Szinte nem igényel korrekciót ezért nem szabad erősen kontúrozni. Akár ki is hagyható ez a lépés. Maximum egy kevés kis bronzer az almácskák alá.

Világosítás: Egy picit a homlok közepét és az állat világosíthatjuk.

Az ovális arcformához nagyon hasonlít a hosszúkás. A kontúrozása megegyezik az ováliséval. Pirosítót és a bronzosítót is vízszintesen visszük fel. Hosszúkás arcnál a homlok legmagasabb részét sötétítjük, meg az állcsúcsot.

unnamed_2_8.jpg

Kerek arcforma:

Ennél az arcformánál az a lényeg, hogy egy kicsit vékonyabbnak és hosszabbnak tűnjön az arc, mint amilyen eredetileg.

Jellemzői:

 •  nincs kiemelkedően legszélesebb pont, az arc két oldala végig egy félkörívet követ
 •  hajvonal kerek
 •  majdnem olyan széles mint hosszú
 •  nincsenek benne erős csontok, nem kivehető az arccsont és az állkapocscsont sem. 

Pirosítás: Nem kell sajnálni a pirosítót ( nem az erősségére gondolok, hanem arra, hogy ne csak egy kis pontban használjátok ) Fültőtől egészen közel az orrig mehet. FONTOS SZABÁLY: Két ujjatokat tegyétek az orrotok mellé. Ennyi helyet ki kell mindig hagyni, se bronzosítót, se pirosítót ne használjatok közelebb.

Kontúrozás: Az arc két oldalán körbe erős kontúrt használunk, ami optikailag vékonyítja az arcformát. Hagyjátok ki a homlok legmagasabb részét és az állat. 

Világosítás: Képzeletben képzeljetek bele egy ovális arcot. Szóval a homlok közepét, szem alatti részt, orr alatt részt és az egész állat világosítsátok.

kerek_arcforma_1.jpg

Szögletes (Kocka) arcforma:

A név itt is sokat elárul. A cél az arc hosszítása lesz, illetve az erős sarkok lágyítása.

Jellemzői:

 • hossza és szélessége megegyezik 
 • a hajvonal nem kerek, hanem derékszögű
 • állkapocs erős, markáns

Pirosítás: Szintén fültőtől egészen két ujjnyi távolságig az orrtól.

Kontúrozás: Kerekítsük a hajvonalat, de a homlok legfelső pontját ne kontúrozzuk. Lágyítsunk az állkapocs markáns kinézetén, illetve az arccsont alatti részt satírozzuk át. Ennél az arcformánál látszik az arccsont, de ha mégsem vagy benne biztos, akkor a mutató ujjaddal tapogasd ki. A füled hegyétől a szád sarkát összekötő pont.

Világosítás: Homlok közepe, áll csúcsa. Máshova nem szükséges

unnamed_3_5.jpg

Szögletes (Téglalap) arcforma

Ez majdnem megegyezik a kocka formával, csak hosszabb, mint szélesebb. Ezt leszámítva az előzőekben leírtak jellemzőek erre az arcformára és teljesen megegyezik a kettő arcformázási technikája. 🙂

unnamed_5_6.jpg

Szív alakú arcforma

Tipikusan cuki lány arcforma. 😀

Jellemzői:

 • a homlok legfelső részén a hajvonal egy kicsit benő. A kép nagyon jól illusztrálja. Valakinek csak pár beugró szála van, de az is a szív formára jellemző
 • a hajvonal 2 félkört formál
 • az arccsont a legszélesebb rész
 • az állkapocscsont lehet erős, de beljebb van mint az arccsont
 • hegyes állcsúcs

Pirosító: Arccsontra koncentrálva, ne legyen túl terjedelmes a pirosító.

Kontúrozás: A homlok tőnél a két félkörívet sötétítjük, hogy minél jobban hasonlítson az ovális formára. Továbbá az áll hegyét, és nem túl erősen az arccsont alatti részt. Tényleg csak egy keveset.

Világosítás: Homlok közepe

unnamed_4_5.jpg

Körte arcforma:

Célunk az lesz, hogy az állcsontot keskenyítsük.

Jellemzői:

 • pici homlok,kerek ívű hajtő
 • az állkapocscsont a legszélesebb rész az arcon

Pirosítás: Egy keveset teszünk az arccsontra

Kontúrozás: Homlok részét kihagyjuk. Az állkapocscsontra koncentrálunk, plusz egy keveset az arccsont alá is felviszünk.

Világosítás: Nagyon keveset az állcsúcsra.

unnamed_6_5.jpg

 *Illusztráció: I LOVE MAKEUP – Sabrina Hagenmüller

Remélem tetszett a bejegyzés, és alkalmazni fogjátok. 🙂

Ebben a videóban nagyon jól látszik, hogy én hogyan kontúrozom a téglalap alakú arcformám. Ha tetszik a videó iratkozz fel. :)- ALIDARITA

Puszilok mindenkit!

Alida

YOUTUBE: Alidarita

FACEBOOK: Alidarita

FACEBOOK CSOPORT: Alidarita állatkísérlet mentes és vegán sminktermékek és kozmetikumok

INSTAGRAM: alidarita_blog

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük